T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ISPARTA / MERKEZ - Hediye Un Fabrikası İlkokulu

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik

Psikolojik Danışma ve Rehberlik; okulda başarı ve akademik gelişme, bireysel ve toplumsal ilişkiler, kişisel, eğitsel ve mesleki gelişim alanlarında grupla veya bireysel olarak öğrencilere, bireysel farkındalıklarını arttırmaya yönelik, karşılaştıkları sorunları gidermelerinde sistemli, profesyonel bir destek süreci ve hizmetidir. Bireyin kendini anlaması, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, kapasitelerini geliştirmesi, çevresine dengeli ve sağlıklı bir uyum yapması ve böylece kendini gerçekleştirmesi için uzman kişilerce bireye yapılan psikolojik yardımlardır.

 

Bu özelliklere sahip bireyler yetiştirmek için okullarda rehberlik servisleri, öğretmenler ve aileler sürekli iletişim halinde üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeli ve bunu yaparken de bireyi merkeze alan yaklaşım tarzını benimsemelidirler.

İLKELERİMİZ

PDR hizmetleri, eğitim kurumlarının eğitim-öğretim etkinlikleri bütünlüğü içinde yer alır. PDR hizmetleri tüm ilgililerin iş birliği  ile yürütülür. PDR hizmetleri tüm bireylere yöneliktir. PDR hizmetlerinde gönüllülük esastır. PDR hizmetlerinde bireye saygı esastır. PDR hizmetlerinde gizlilik esastır. PDR hizmetlerinde koşulsuz kabul esastır. PDR hizmetlerinde tarafsızlık esastır. PDR hizmetlerinde bilimsellik esastır. PDR hizmetlerinde bireysel farklılıklara saygı esastır. PDR hizmetlerinde bireye ve topluma karşı sorumluluk söz konusudur. Görüşme sürecinin verimliliği için, randevulu çalışma sistemi esas alınır.

 

AMAÇLARIMIZ

Öğrencilerimizin, Olumlu benlik algısı geliştirmelerine, Yaratıcılıklarını geliştirmelerine, Etkin iletişim becerileri kazanmalarına, Kendilerini fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönleriyle tanımasına, Duygularını fark edebilmelerine ve kontrol edebilmelerine, Kendine ait ilgi, istek ve yeteneklerine dair farkındalık geliştirmelerine, Yaşamın zorlukları ve krizleri ile başa çıkma becerileri geliştirmelerine, Etkili problem çözme becerilerinin gelişmelerine, doğru kararlar verebilmesine, Gelişimlerini takip ederek, olumlu yönlerini güçlendirmelerine;  varsa olumsuz yönlerini destekleyerek olumluya dönüştürmelerine, Temel eğitimden başlayarak ilgi ve yeteneklerine uygun bir üst programı tanıyıp seçmesine, Gelişimlerine yardımcı olacak fırsatları, okul içi ve dışı eğitim olanaklarını, meslekleri, toplumun beklentilerini tanımasına, Ruhsal yönden sağlıklı ve topluma yararlı, kendini gerçekleştirmiş bir kişi olarak yetişmesine yardımcı olmaktır.

 

OKUL PDR HİZMETLERİNİN FAALİYET ALANLARI

1. Alıştırma Ve Oryantasyon Hizmetleri: Okula yeni başlayan öğrencilere okulun, okul imkanlarının, yakın çevrenin, okulda uygulanan eğitim programının, okulun eğitsel, sosyal ve kültürel etkinliklerinin ve okulda uygulanan kuralların tanıtılması.

2. Bireyi Tanıma Hizmetleri: Öğrencilerin kişisel özelliklerinin, ilgi ve ihtiyaçlarının, problemlerinin tespit edilmesi; bu amaçla çeşitli tanıma tekniklerinin kullanılması ve elde edilen bilgilerin kişisel dosyalara işlenmesi.

3. Yerleştirme Hizmetleri: Öğrencilerin kendi ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli okul içi programlar, üst okullar, iş ve mesleklere yönlendirilmesi ve yerleştirilmesi.

4. İzleme Hizmetleri: Çeşitli okul içi programlar, eğitsel kol ve sosyal etkinliklere, başka okullara, okulu bitirerek sürekli iş ve mesleklere yerleştirilen; psikolojik danışma rehberlik yardımı öğrencilerin durumlarının izlenmesi.

5. Rehberlik Ve Psikolojik Danışma Hizmetleri: Öğrencilerin kişisel, eğitsel ve mesleki tüm problemleri üzerinde daha çok bilinçlenerek kendilerine uygun çözüm yolları bulabilmelerine yardım edilmesi. 

6. Müşavirlik Hizmetleri: Öğrenci ile ilgili bütün personelin yeterli ve ortak bir rehberlik anlayışına sahip olmalarının, çalışmalarda bu anlayışın esas alınması ve okulun imkanlarının bu anlayışa uygun olarak kullanılması.

7. Bilgi Toplama ve Yayma Hizmetleri: Öğrencilere okul içi programlar, sosyal, kültürel ve eğitsel çalışmalar, üst okullar, iş ve meslekler hakkında gerekli bilgilerin toplanıp verilmesi.

8. Araştırma ve Değerlendirme Hizmetleri: Rehberlik ve hizmetlerinin psikolojik etkililiği danışma açısından hizmetlerden yararlanacak bu bireylerin ihtiyaç ve gelişim durumları ve eğitim ve öğretim hizmetlerini ilgilendiren konularda araştırma yapılması.

9. Çevre ve Veli İle İlişkiler: Velilerin eğitimöğretim ve katılımlarının, rehberlik hizmetlerine yardımlarının sağlanması; çevrede rehberlik ve psikolojik danışma hizmeti veren kurum, kuruluş ve rehberlik ve psikolojik danışma servisleri ile gerekli işbirliğinin yapılması.

SORUN ALANLARINA GÖRE REHBERLİK

EĞİTSEL REHBERLİK “Öğrenmeyi Öğrenme” :  Eğitsel rehberlik, öğrencilerin kendilerine özgü ilgi, yetenek mesleki eğilim,  başarı ve motivasyonları oranında eğitimöğretim uygulamalarına uyum sağlaması, özelliklerine ve gelişimlerine uygun programlara yönelmesi için verilen hizmetlerdir. Eğitsel rehberlik, daha çok grup rehberliği olarak yürütülür.

MESLEKİ REHBERLİK “Çalışmayı Öğrenme”  : Mesleki rehberlik; bireyi kendi kişisel özellikleri ve meslekler hakkında bilgi sahibi yaparak kendine uygun bir mesleği seçip bu alanda ilerlemesine yardım etme sürecidir. Mesleki rehberlik hizmetlerinde bireyin alacağı kararlara bire bir müdahale değil,  sadece bireyin kendi kendine kararlar almasına yardım esastır. 

KİŞİSEL-SOSYAL REHBERLİK “Yaşamayı Öğrenme”  :  Kişisel rehberlik, öğrencinin kendini tanıması, anlaması, güçlü ve zayıf yönleriyle kendini kabul etmesi ve geliştirmesi; kendine güvenen, kişiler arası ilişkilerde becerili, kişisel ve sosyal yönden dengeli ve uyumlu bir birey olarak yetişmesine yönelik hizmetleri kapsar. 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.11.2024 - Güncelleme: 20.03.2025 09:02 - Görüntülenme: 44
  Beğen | 3  kişi beğendi